Innovasjon

Facebooks planlagte lansering av Libra i 2020 møter motbør

Hvis alt går etter planen, vil man kunne ta i bruk Facebooks egen kryptovaluta Libra i første halvdel av 2020.

Potensielt vil man kunne kjøpe og selge Libra på nett og ved hjelp av digitale lommebøker, Messenger eller Whatsapp bruke det som betalingsmåte i butikker. Dette har, naturlig nok, skapt både frykt og furore.

Dette er Libra

 

Facebook vil ikke ha 100 % kontroll over Libra, men får i stedet bare én enkelt stemme, på lik linje med de øvrige grunnleggerne av «The Libra Association».

Denne organisasjonen består per i dag av 28 medlemmer og inkluderer i tillegg til Facebook store, globale aktører som MasterCard, PayPal, Visa, Spotify, Uber og Vodafone.

  • The Libra Associations uttalte mål er blant annet å yte støtte til open source-samfunnet. Dette ved å skape et økosystem for innovative finansielle tjenester og produkter og vedlikehold av blockchain. Blockchain skal ha som oppgave  å validere både transaksjonene og forvaltningen av eiendelene samlet i Libra Reserve, for slik å garantere en konstant verdi for valutaen.
  • For å oppnå rask brukermottakelse vil Libra helt fra starten av være mer enn vennebetaling. Muligheten for å bruke Libra til kjøp i fysiske og elektroniske butikker vil være viktig, og derfor har man blant annet inkludert eBay, Uber og Spotify på laget.

Hvor stammer motbøren fra?

Joseph Stiglitz, nobelprisvinner i økonomi, skriver i en kommentar i The Guardinan følgende om Libra:  «Only a fool would trust Facebook with their financial wellbeing. But maybe that’s the point of the Libra currency». I følge Stiglitz bør Libra som minimum underlegges de samme reglene som resten av finanssektoren. Men, som han påpeker i kommentaren, vil dette implisere at Libra isåfall ikke er en kryptovaluta.

Facebook mangler også den store tilliten som finanssektoren har brukt lang tid på å opparbeide seg. Mange mener at Facebook sitt hovedformål er og blir innsamling av både mer detaljert og større mengder data. I dag besitter Facebook enorme datamengder som omfatter hver og en av sine brukere, og med Libra er det grunn til å forvente en kraftig økning.

Vi mener: Før vi eventuelt velger å ta i bruk en digital valuta som Libra trenger vi robust lovgivning. Slik kan vi forhindre uønsket datainnsamling og deling av personopplysninger uten opplyst og uttrykkelig samtykke.

For de som vil ha flere detaljer: Les om Libra i Techcrunch.

Kilder: Techcrunch, The Guardian, Revyuh.com

 

Legg igjen en kommentar