Kort og betalinger

P27 kjøper det svenske avregningssystemet Bankgirot

P27 Nordic Payments Platform har signert en avtale om å kjøpe Bankgirocentralen BGC AB (Bankgirot), som er Sveriges avregningssystem.

Bankgirot har en sentral rolle i det svenske betalingssystemet og håndterer transaksjoner til en samlet verdi av cirka 73 milliarder SEK per dag, inkludert Swish gjennom sin sanntidsbetalingstjeneste BiR.

Siden starten av det formelle samarbeidet, har en av milepælene vært å skaffe nødvendige konsesjoner for betalingsformidling og godkjennelse fra konkurransemyndigheter, og nå er altså den første brikken i puslespillet lagt.

De nordiske landene er store til sammen

Samlet sett har Norden 27 millioner innbyggere.

– Hver for seg er de nordiske landene relativt små, men samlet sett er de nordiske økonomiene på topp i verden sett utfra et bruttonasjonaltprodukt-perspektiv, sier administrerende direktør i P27, Lars Sjögren.

Derfor ble P27 i 2019 grunnlagt av Nordens syv største banker. Seks av dem; Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) og Swedbank, står fortsatt bak initiativet.

De representerer tre av de fire nordiske landene som selskapet vil kunne drive virksomhet i. Den syvende banken – DNB – trakk seg tidlig fra samarbeidet og Norge står nå uten representasjon.

Norge vil foreløpig ikke være med

Etter at DNB trakk seg, besluttet også hovedstyret i Finans Norge, den 7. mars 2019, at evalueringsarbeidet om mulig norsk deltagelse i P27 avsluttes.

Hovedargumentasjonen til DNB og Norge, er at bankene allerede har en effektiv betalingsinfrastruktur som gjør at de har noen av de laveste transaksjonskostnadene i Europa.

Det har derfor vært krevende å få på plass en løsning som ville gi tilstrekkelig gevinst for norske aktører, målt opp imot de nødvendige investeringene, forklarte pressetalsmann i DNB, Even Westerveld.

De i Norge som eventuelt har vært skeptisk til at P27 vil bli en realitet, bør nå tenke seg grundig om. Bevegelsen mot en fellesnordisk betalingsplattform er i full gang, og den går fort, sier sjef for strategi og kommunikasjon i P27 Martin Georgzén, og det er synd at vi ikke har med den norske kompetansen og erfaringen i denne viktige startfasen.

Mastercard bak teknologien både for P27 og Norge

Mastercard skal utvikle den teknologiske løsningen i samarbeid med P27. Mastercard fikk tidligere i høst godkjent oppkjøpet sitt av Nets, som betyr at Norge også vil ha et betalingssystem, inkludert clearing, realtidsbetalinger og digitale regningsbetalinger levert av Mastercard.

Så – vil Norge havne bakpå?

P27 mener at eierbankene til P27 har rundt 30 % av det norske markedet, og derfor kan de si:

Vi skal nok finne en løsning for disse kundene, selv om Norge ikke er med.

P27 har fortsatt dørene på vid gap for Norge, heldigvis. Men på sikt vil det være enklere for svenske, danske og finske bedrifter og privatpersoner å samarbeide og gjøre handel sammen, enn det blir for norske bedrifter om vi ikke blir med.

I tillegg er man sterkere i møtet med Big-Techselskapene når man står sammen i et nordisk fellesskap, og ikke utenfor.

Med P27 vil de nordiske bankene sammen få en skala som gjør oss til herre over teknologileverandørene, ikke motsatt, sier Sjögren.

Interessant intervju med Lars Sjögren, P27 Nordic Platform og Claus Bukenborg, MobilePay:

Video

 

Kilder: P27, Finans Watch, Finansavisen, E24

Legg igjen en kommentar