Innovasjon

Markedet i Norge for Crowdfunding er kun i startfasen – kun i Storbritannia har det fått fotfeste

Ifølge Finansavisen har det norske crowdfunding-selskapet Kameo formidlet lån, til eiendomsprosjekt, for 150 millioner kroner siden oppstarten sommeren 2017. Spleis.no (Sparebank 1 Gruppen) formidlet i fjor for 38 millioner kroner, fordelt på 3.300 aktive prosjekter. Volumet er enda lite, men man ser at flere aktører kommer på banen.

Crowdfunding –  kun i Storbritannia har slike tjenester fått godt fotfeste

Rapport om alternativ finansiering i Europeiske land publisert av University of Cambridge sammen med BBVA og CME Foundation group viser at Storbritannia hadde det største markedsvolumet på litt over 5,6 milliarder Euro i 2016. Ellers i Europa er Cowdfunding lite utviklet.

Norden-regionen hadde i 2016 en markedsandel på 15,6 prosent av totalvolumet av alternativ finansiering i Europa eks. Storbritannia, og 4,2 prosent markedsandel inkl. Storbritannia.

Markedets volumer av alternative finansieringstransaksjoner i EU i 2016

Rapporten for den som vil sette seg inn i det Europeiske Crowdfunding markedet.

Noen av de Norske aktørene:

Kameo
Crowdfunding-selskapet Kameo har formidlet lån for 150 millioner siden sommeren 2017.  Kameo var den første plattformen ute i Norge med lånebasert folkefinansiering. Siden lanseringen sommeren 2017,  har Kameo formidlet lån for 150 millioner kroner, hovedsakelig til aktører i eiendomsbransjen. I år satser selskapet på å formidle lån for 300 millioner kroner.  Gjennomsnittsrente til utlåner ligger på 9,5 prosent og det er til sammen 6.000 personer som har lånt ut penger.

SpareBank 1 gruppen – Spleis
Spleis er et eget selskap i SpareBank 1 Gruppen, som eies av de 14 bankene i SpareBank 1-alliansen. – Vi tror potensialet i markedet er enormt, og vi har satt oss som mål å bli den dominerende plattformen for folkefinansiering i Norge, sier daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis.

For spleiser til privatpersoner trekkes det et administrasjonsgebyr på 5 % av det som samles inn over 25 000 kroner. For spleiser som går til organisasjoner er administrasjonsgebyret 5 % fra første krone.

Mooner
I den andre uka av januar 2018 fikk Monner (norsk crowdfunding-plattformen) konsesjon fra Finanstilsynet. Gjennom tjenesten kan bedrifter låne penger fra privatpersoner. Daglig leder i Monner, David Baum, regner med å formidle en halv milliard i utlån i 2018. Rentene på lånene ligger mellom 5 og 12 prosent, avhengig av risikoprofil. Monner tar mellom 2,5 og fire prosent av utlånene i betaling fra bedriftene, samt én prosent av tilbakebetalingen til lånegiverne.

Andre aktører som er i start gropen er Aprila-bank og Sbanken

Kilder: University of Cambridge, Shifter.no, pressemeldinger, earlyWarning
Abonner på nyhetsbrevet vårt